Legenda o Bludném Holanďanovi

30.07.2013 21:32

 

            Příběhy o strašidelných lodích a jejich posádkách se vyskytují v lidové kultuře odnepaměti, zejména u národů severní Evropy. Není proto divu, že takový národ mořeplavců, jakým Nizozemci bezesporu jsou, si připisuje jednu z nejvýznamnějších pověstí tohoto typu. Legenda o Bludném Holanďanovi má svoje historické kořeny pravděpodobně v 17. století, ačkoliv nelze vyloučit starší inspirační zdroje. Největší popularitu zažila tato legenda pravděpodobně v 19. století, zejména v období romantismu, kdy se téma stalo vhodným námětem pro tzv. gotické romány. V tomto kontextu bývá nejčastěji zmiňována kniha „Phantom Ship“ od Fredericka Marryata z roku 1839.

            Základní osu příběhu tvoří námořní kapitán, který uzavřel pakt s ďáblem, ovšem svoji část dohody nedodržel a za trest byl odsouzen k věčnému bloudění po moři (v některých verzích smí jednou za 10 let vystoupit na pevninu). Motivace vedoucí kapitána k uzavření závazné smlouvy bývají rozličné, ovšem následky nedodržení smlouvy jsou bez výjimky fatální. Podle některých zdrojů chtěl vyváznout z prudké bouře a vyslovil kletbu, podle jiných chtěl využít temných sil k objevení cesty do neznámé země, ovšem objevují se i prozaičtější varianty. V jedné z nich kapitán nespravedlivě obviní svoji manželku z nevěry, zabije ji a jako trest je jeho duše odsouzena k nepokojnému bloudění po moři. Věčnost (opět existují verze, které připouštějí něco ve smyslu „podmínečného propuštění“) si kapitán s posádkou krátí tím, že ničí a potápí ostatní lodě, hubí jejich posádky, popřípadě je obírá o jejich duše.

            Pro získání autentičnosti můžeme zmínit i několik reálií spojených s legendou. Provinivší se námořní kapitán se údajně měl jmenovat Willem van der Decken a k celé události mělo dojít na nejjižnějším výběžku Afriky – poblíž mysu Dobré naděje. Ať již klademe větší důraz na romantické prvky legendy nebo nás zajímá její historická podloženost, námořnickou pravdou zůstává, že vidět přízrak lodi „De vliegende Hollander“ (Bludný Holanďan) na moři věstí záhubu a neštěstí, ačkoliv se tak může stát jen u mysu Dobré naděje ...:-)

Gabriela Mrázová

 

Vyhledávání

Kontakt

Anna Phillips - Dutch For You online
Skype: DutchForYou