Melk is goed voor elk: Rozdíl mezi elk(e) a ieder(e)

17.12.2010 15:27
Melk is goed voor elk: Rozdíl mezi elk(e) a ieder(e)

 

V mnoha případech na tom, zda ve významu “každý” použijeme výraz elk(e) nebo ieder(e), nezáleží. Často to záleží na osobních preferencích mluvčího. Neplatí zde žádné striktní pravidlo a můžeme se tedy řídit svým jazykovým citem.

 

Přesto můžeme rozlišovat následující:

(1) Ieder pouze v kombinaci s osobami; elk v ostatním případech (např. ieder kind, elke pop). Výjimku z tohoto pravidla tvoří idiomatická spojení jako například voor elk wat wils. V praxi se však setkáváme běžně i se spojeními elke vrouw nebo iedere kast.

 

 

(2) Ieder pouze v kombinaci se slovy, která mají člen de (de-woorden); elk pouze v kombinaci se slovy, která mají člen het (het-woorden) (např. iedere woning, elk huis). I zde platí, že se však běžně setkáváme s nerespektováním tohoto pravidla jako například ieder meisje nebo elke man.

 

 

(3) Ieder se vztahuje ke konkrétním osobám nebo věcem; elk spíše ke kategoriím, celkům. Odpovídá to rozlišování each a every v angličtině.

 

Dodatek: "Ook in de ANS wordt melding gemaakt van het feit dat sommige taalgebruikers een lichte voorkeur zouden hebben voor het gebruik van ieder voor personen en van elk voor niet-personen. Een andere tendens is volgens de ANS, dat er een lichte voorkeur bestaat voor het gebruik van elk als het om kleine groepen gaat."

 

 

V některých konkrétních případech se vždy ieder nebo vždy elk: melk is goed voor elk, voor elk wat wils, ieder op zijn beurt, ieder voor zich.

 

 

Chcete-li si tento a další gramatické jevy procvičovat z pohodlí domova, se zpětnou vazbou a užitečnými tipy od lektorek, přihlašte se na náš kurz e-larningu! Více informací zde.

Diskusní téma: Melk is goed voor elk: Rozdíl mezi elk(e) a ieder(e)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Kontakt

Anna Phillips - Dutch For You online
Skype: DutchForYou